V8 Thunder Cars 2015 – så vanns mästerskapet

D3S_4336Årets säsong i V8 Thunder Cars levde ända fram till det sista heatet i finalen på Ring Knutstorp. Tre förare turades om att toppa tabellen under säsongen, Alexander Graff, Stein Frederic Akre och Mattias Lindberg – men det var bara den sistnämnde som gjorde det när det verkligen räknades, efter att finalen var körd. 

Alexander Graff inledde säsongen bäst och såg ut att ha en trygg ledning i mästerskapet efter de tre första deltävlingarna. Efter full pott i Anderstorp såg Graff nästan ut som en given segrare i mästerskapet på förhand och efter Mantorp Park hade han en ledning på 27 poäng över Stein Frederic Akre. Men ledningen var allt annat än kassaskåpssäker. Mattias Lindberg hade börjat få rejäl fart på poängplockandet med dubbla segrar på Mantorp Park och Stein Frederic Akre hängde i som ett efterhängset plåster som inte ville släppa. I Falkenberg kom vändningen. Efter tre i stort sett felfria helger var det dags för Alexander Graff att drabbas av otur. I kvalet hämmades han av en trasig stötdämpare, i det första heatet tvingades han i depå för ett däckbyte – i det andra heatet bjöd Graff publiken på en riktig uppvisning – tills Peter Möller kom i vägen vid en varvning och det hela slutade i en riktig smäll rätt in i depåmuren. Både Stein Frederic Akre och Mattias Lindberg, som tog två nya segrar, passerade Graff i tabellen och mästerskapet var nu en helt öppen historia.

Efter ett långt sommaruppehåll var det äntligen dags för årets femte deltävling på Solvalla. Alexander Graff vände på steken med en fjärdeplats och en seger samtidigt som både Lindberg och Akre hade problem under helgen. Lindberg tog två femteplatser, vilket var mer än godkänt med tanke på att han startade från tionde ruta. Akre fick inte med sig mer än en poäng och hans utsikter att utmana om titeln var avsevärt försvagade. Faktum var att han hade större anledning att bekymra sig över Andreas Ahlberg på fjärdeplatsen i tabellen, Ahlberg som sedan Mantorp Park hade prenumererat på pallplatser och på Solvalla tog sin första och enda seger för säsongen.

Inför finalen toppade Graff tabellen på 165 poäng före Lindberg på 160. Akre låg hela 23 poäng bakom Graff på 142 och Andreas Ahlberg hade med sina 123 poäng enbart en teoretisk chans att ta hem titeln.

Finalen på Ring Knutstorp blev en nervkittlande historia. Mattias Lindberg inledde bäst genom att vinna kvalet och tillskansa sig bästa startposition i båda heaten före Alexander Graff. Andreas Ahlberg kvalade in som trea medan Stein Frederic Akre fick se sig frånåkt på sin sjätteplats.

Mattias Lindberg förvaltade sin startposition i det första heatet perfekt och körde till sig segern, men segermarginalen var bara en halvsekund ned till Graff på andraplatsen. Akre föll bort ur titelfakten efter att han tvingades bryta. Andreas Ahlbergs segerchanser försvann också men en fin tredjeplats gjorde att han nu bara låg fyra poäng bakom Akre i fajten om tredjeplatsen. Men allas blickar riktades förstås mot kampen mellan Lindberg och Graff. Inför det sista heatet skilde fyra poäng mellan de båda till Lindbergs fördel.

Återigen tog Lindberg starten med Graff som tvåa. Kanske med vetskap om att han som regel brukade vara som snabbast i början av heaten laddade Graff på och gjorde ett omkörningsförsök redan på det andra varvet, ett försök som slutade med en snurrning och chanserna på titeln var som bortblåsta. Lindberg kunde ohotad förvalta sin ledning i heatet och köra i mål som segrare i heatet och svensk mästare i V8 Thunder Cars 2015.

Bakom Lindberg kunde Andreas Ahlberg köra i mål som tvåa, ett resultat som mer än väl räckte till för att ta hem tredjeplatsen i mästerskapet bakom Graff. Stein Frederic Akre, som hade kämpat så väl under hela säsongen, fick nöja sig med sin andra raka fjärdeplats i tabellen.

Om en vecka kommer nästa del i sammanfattningen av V8 Thunder Cars 2015. Då går vi igenom vad som hände i kampen om platserna fem till nio.

 

SM-tabell V8 Thunder Cars 2015

1. Mattias Lindberg 214
2. Alexander Graff 193
3. Andreas Ahlberg 156
4. Stein Frederic Akre 142
5. Marcus Palnér 109
6. Freddie Magnusson 80
7. Joakim Ahlberg 75
8. Patric Sundel 72
9. Hampus Lindkvist 66
10. Erik Stillman 31