Ultra-bra motorer i V8 Thunder Cars

I Södertälje håller en av Sveriges ledande leverantörer av racingmotorer till. Tomas Stenlund, 58 år, har drivit Ultra Motors sedan mitten av 80-talet och sedan dess har den självlärde motorgurun servat motorer till i stort sett varenda klass i svensk motorsport.  

– Det har blivit Formel 3, STCC, rallycross och mycket mer, säger han. Jag har haft Volvo, Olsbergs MSE och V8 Thunder Cars bland många, många andra kunder genom åren.

För en dryg vecka sedan blev det klart med ny motorleverantör till V8 Thunder Cars. Amerikanska Howe Racing Enterprises slöt avtal med McLaren Engineering om tillverkning av motorer enligt samma specifikation som den GM-motor som har använts sedan 2013. Svenska Performance Automotive, som driver V8 Thunder Cars mästerskap för förarföreningens räkning, blir exklusiv leverantör på den nordeuropeiska marknaden och Ultra Motors fortsätter med att utföra service – paradoxalt nog betyder tillverkarbytet i praktiken ingenting för deltagarna enligt Tomas.

– Det är samma motorer som tidigare, de byggs precis som originalmotorn från GM, säger han. Det är som är bra är att McLaren Engineering har kraft att plocka fram reservdelar, något som annars kan bli svårt beställa från GM med tiden. Det är en trygghet för klassen att motorer och reservdelar är säkrade för framtiden.

Tomas har varit med från början när motorn togs i bruk i klassen och han känner den utan och innan.

– I Sverige har vi bara haft ett enda motorras sedan motorn introducerades men det var självförvållat, man hade valt fel utväxling och gick på varvstoppet alldeles för länge på rakan.

Servicekostnaden är dessutom låg, för en renovering där kolvbyte ingår får man betala cirka 45 000 kronor exklusive moms, med nuvarande dollarkurs.

– Det är en fantastiskt bra motor, det går att köra den många säsonger utan att öppna den om man ser till att hålla rätt temperatur, har bra luftfilter och byter olja regelbundet. Kör man enbart tävlingar räcker det med en renovering vart tredje år men kör man mycket, och tränar mellan tävlingarna, då bör man renovera efter varannat år.

Driftkostnaden är en av de stora fördelarna med 6.2-liters V8:an på 450 hästkrafter tillsammans med att samarbetet mellan Performance Automotive och Ultra Motors säkerställer att alla tävlar på lika villkor med motorer som inte skiljer sej åt i prestanda.

– Det blir kanske lite tråkigare för mig att det inte pratas om motorerna vare sig när deltagarna vinner eller förlorar, men det viktiga är den sportsliga rättvisan och att det är betydligt billigare att köra än i många dyrare klasser, säger Tomas och påpekar att det gamla Super Touring-reglementet som användes i STCC krävde en motorrenovering för var 100:e mil.

– I V8 Thunder Cars har man råd att åka utan att motorkostnaden skenar, det är en viktig sak i sammanhanget. Man kan åka för att lära sig köra racerbil på ett ekonomiskt försvarbart sätt.

Om Tomas ska peka ut något negativt med V8 Thunder Cars-motorn så får det bli ekonomin – och då är det inte den låga driftkostnaden för deltagarna han tänker på.

– Någon höjdare för mina affärer har den inte varit. Den är för bra, helt enkelt.