Super Star – många om budet när mästerskapet avgörs

I Super Star-klassen, mästerskapet för förare 40 år och äldre, har Conny Brorsson säkrat segern i och med den senaste tävlingen i Anderstorp men bakom honom slåss sju förare om de övriga medaljplaceringarna i tabellen när årets sista deltävling avgörs i Grande Finale på Mantorp Park, den 29 september – 1 oktober. Det är upplagt för en spännande avslutning på säsongen 2022.

 

#22  Conny Brorsson, Team Brorsson
Super Star: 180 poäng (1:a)
Bästa placering: 6 segrar, 1 andraplats

Trots att resultaten i Riksmästerskapet har gått den gode Conny Brorsson emot så har han redan säkrat titeln i Super Star-mästerskapet med sex segrar, en andraplats och en fjärdeplats. Det säger en del om den nivå Conny ligger på. Han hör ju till de förare som normalt är med och slåss om pallplatser i Riksmästerskapet och ligger därmed på en högre nivå än vad Super Star-förarna gör. Super Star är trots allt en klass i klassen som ska ge de som har börjat sent i livet med racingen och kör lite på skoj, lite på allvar, en möjlighet att slåss om ett mästerskap även om de inte ligger i den absoluta toppen. Connys seger i Super Star är därmed inte oväntad på något sätt och han ligger bra till för att avsluta säsongen med två nya segrar i Super Star om inget oväntat inträffar på Mantorp Park.


#19  Per-Olof Selerup, PSP Racing

Super Star: 174 poäng (2:a)
Bästa placering: 2 andraplatser, 2 tredjeplatser

 Per-Olof Selerup har så här långt haft ett starkt debutår i klassen. Redan i premiären visade han att han har kapacitet för en hög högstanivå genom att kvala in som sexa i Anderstorp. Enda plumpen i protokollet var i det tredje heatet i Falkenberg där det blev en nolla, annars har Per-Olof legat i trakterna strax utanför topp tio i Riksmästerskapet mest hela säsongen. Med två andraplatser och två tredjeplatser i Super Star är det bara en seger som fattas och kanske är det dags på Mantorp Park – om Conny Brorsson får problem, vill säga. Annars får Per-Olof sikta på att behålla andraplatsen i Super Star, vilket inte alls är fy skam för den före detta roadracingföraren som gör sin första säsong bakom ratten på en V8 Thunder Cars-bil.

#60  Ronny Olsson, T4F Racing
Super Star: 114 poäng (3:a)
Bästa placering: 1 andraplats, 4:a tredjeplatser

Ronny Olsson har varit med några år och kört en V8 Thunder Cars-bil, men förutom ett par inhopp i klassen tidigare år, så har det varit i SSK-sammanhang. Därmed har Ronny lite erfarenhet med sig som han har haft nytta av och det har kanske bidragit till den utveckling som förare han har genomgått i år. Ronny har verkligen visat framfötterna, fajtats hårt om positionerna och kört snabbare och snabbare för varje tävling som har gått. Ronny är faktiskt den i Super Star-klassen som har tagit flest pallplatser, hela fem stycken, men han har en plump mer i protokollet än Per-Olof Selerup – Ronnys bredsida in i däcktraven i Falkenberg och en avåkning i vätan på Ring Knutstorp kostade poäng. Andraplatsen är inom räckhåll för Ronny och han kör kanske sin viktigaste tävling i karriären nästa helg.

#9  Håkan Sjöman, Racebil.se
Super Star: 111 poäng (4:a)
Bästa placering: 1 seger, 1 andraplats

Här talar vi meteoritartad utveckling! Håkan har gått från att ligga längst bak i fältet och puttra runt till att bli en utmanare på högsta nivå. Hans kval i Anderstorp senast var en ren chock för konkurrenterna – och förmodligen för honom själv. Håkan kvalade in som trea, inte i seniormästerskapet, utan i Riksmästerskapet. Nu höll det inte hela vägen ut, han blev nia i det första heatet vilket gav honom segern i Super Star. Håkan följde upp med en andraplats och har därmed seglat upp som en rejäl utmanare om medaljplats i Super Star. En upprepning av prestationen från Anderstorp är inte omöjlig men det är kanske att ställa väl höga förväntningar på Håkan – han har dock kapacitet att hämta in de där sista poängen som fattas för att ta steget upp på prispallen i mästerskapet.

#99  Johan Sommevie, Sommevie Engineering
Super Star: 93 poäng (5:a)
Bästa placering: 1 tredjeplats

I likhet med Håkan Sjöman visade Johan Sommevie upp en helt otrolig utveckling som förare senast i Anderstorp. Johan har tränat mellan tävlingarna och det har gett resultat. Nu vågar han både gasa på och bromsa sent och varvtiderna har blivit allt bättre. Från att ha varit ett rundningsmärke och blivit varvad i stort sett i alla heat så är nu Johan en stabil chaufför som har etablerat sig på en nivå där han på allvar är med och slåss om placeringarna i Super Star. I Anderstorp tog han sin första pallplats i Super Star och säkerligen inte den sista. Även om Johan inte hör till storfavoriterna i Grande Finale ska han inte räknas bort. Två stabila körningar kan resultera i en sammanlagd pallplats. Och stabil är just det som Johan har blivit.

#11 Robert Möller, Team 1144
Super Star: 90 poäng (6:a)
Bästa placering: 3 andraplatser, 2 tredjeplatser

Så här långt ligger Robert Möller inte bättre än sexa i Super Star, en placering som inte motsvarar hans kapacitet och förklaringen ligger i de nollor som Robert samlade på sig i premiären. Och det var inte för att han körde dåligt. Han körde inte alls. En omkullkörning på cykeln gjorde att Robert var tvungen att stå över. Han var tillbaka i Falkenberg och har sedan dess samlat på sig fem pallplatser i Super Star, något han är ensam om tillsammans med Håkan Sjöman. Räkna med att Robert är med och slåss om pallplaceringarna i Grande Finale och han kan mycket väl bärga tillräckligt med poäng för att ta en sammanlagd andra- eller tredjeplats.

#8 Conny Strandberg, Snake Pit Garage
Super Star: 74 poäng (7:a)
Bästa placering: 1 seger, 1 andraplats, 1 tredjeplats

Conny Strandberg tog över sonen Dennis mästarbil från V8 Thunder Cars 2020 och 2021 till i år. Tanken var från början inte att köra hel säsong men med den inledning som Conny fick i de två första tävlingarna, i Anderstorp och Falkenberg, var han nog bra sugen på att fortsätta. Nu har det blivit ett uppehåll på två tävlingar för att hjälpa Dennis i hans STCC-satsning men Conny ligger fortfarande på en sjundeplats i Super Star med goda chanser att avancera om det blir ett par bra resultat i Grande Finale. Och visst finns det möjligheter till det. Conny må vara nybörjare i V8 Thunder Cars men han har lång tävlingserfarenhet på så pass hög nivå som VM i sidvagnsmotocross. Här finns ingen farträdsla. Det är gasen i botten för Mr. Seabeach.

Det finns flera faktorer som kan påverka resultatet i Super Star, faktorer som inte direkt har att göra med deltagarna i kategorin. Conny Brorsson ligger på en högre nivå än samtliga förare i Super Star och den här gången ansluter också tre förare till som kan ta poäng för de övriga i Super Star. Tomas Åkerlund, som körde full säsong för Racebil.se i fjol,  och Mats Nilsson (full säsong 2018 och 2019) gör comeback i Grande Finale, båda mycket väl kapabla att ta viktiga poäng för de som gör upp i medaljkampen i Super Star. Dessutom får klassen se en ny förare göra debut i V8 Thunder Cars, nämligen Anders Gustavsson. Anders har varit framgångsrik i SSK och tillsammans med Tomas Åkerlund och Mats Nilsson kan han bli en faktor att räkna med när mästerskapet ska avgöras. Där det normalt kanske hade hade varit två andraplatser att slåss om efter Conny kan mycket väl bli två tredje- eller fjärdeplatser och då blir naturligtvis svårare att ta igen försprånget som konkurrenterna har när poängen som man i realiteten slåss om blir färre. Med det sagt, fajten i Super Star är spännande och det är ett hungrigt gäng vars utvecklingskurvor har pekat i en och samma riktning – nu sammanstrålar de i finalen och vem som tar hem kampen bakom redan klare mästaren Conny Brorsson är ovisst.

Förutom V8 Thunder Cars blir det final även för STCC och Porsche Carrera Cup Scandinavia (med IndyCar-stjärnorna Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist som gör ett gästinhopp), Porsche Sprint Challenge, Ginetta GT5 Challenge, Radical och Formula Nordic på Mantorp Park.

För mer information om Grande Finale på Mantorp Park, se https://www.stcc.se/race/mantorp/