Skärpt Graff till Finland för nya poäng

magasin-1-22
Alexander Graff, Memphis Racing, fick inte den öppning på säsongen han önskade när V8 Thunder Cars-premiären avgjordes på Mantorp Park för en knapp månad sedan. Den regerande mästaren blev frånåkt i det första heatet och i det andra fick han köra en bestraffningsrunda genom depån efter en tjuvstart – resultaten, en tredje- och en sjätteplats, räckte inte till mer än en sammanlagd fjärdeplats i tabellen. I helgen väntar Ahvenisto-banan i Finland på årets andra deltävling.

– Farten jag hade på Mantorp var värd två tredjeplatser, sedan får man inte göra ett sådant misstag som jag gjorde i andra heatet, då förlorar man viktiga poäng. Där får det bli skärpning, säger Alexander som till år kör en äldre modell av en Chevrolet Camaro än vad han gjorde i fjol.

– Det är en ny bil för mig till i år och bilar är individer, fortsätter han. De andra har mer erfarenhet av sina bilar och vi ska inte riktigt vara där ännu. Nu ska vi anpassa bilen till den här banans karaktär och hoppas på att det går bättre.

Främst av utmanarna om årets V8 Thunder Cars-titel var inte oväntat Mattias Lindberg, mästare 2015, som tog full pott i premiären. Men den som överraskade mest var Marcus Palnér från Team Pampas, som blev knappt slagen av Lindberg och dessutom lyckades hålla Alexander bakom sig.

– Marcus har varit snabb i alla säsonger men han har inte lyckats sy ihop en hel säsong ännu, säger Alexander. Men han blir bättre hela tiden och hans racefart är läskig. Att hålla den farten i alla de varv som krävs är en annan sak än att sätta ett snabbt varv i ett kval. Det är kul och bra för mästerskapet att han visade den styrkan i premiären.

Som om det inte räckte med det svenska motståndet, i helgen kommer de finländska förarna att bjuda upp till kamp. Tävlingen i helgen ingår i NEZ-mästerskapet vilket innebär att alla deltagare från det finländska V8 Thunder-mästerskapet är med på banan. I fjol vann Alexander Graff föregångaren till NEZ-mästerskapet, Baltic Cup som avgjordes över två deltävlingar mellan det finländska och svenska mästerskapet, men de finländska förarna, med Jari Nurminen i spetsen, bjöd på tuffast möjliga motstånd.

– Nurminen skrattade åt oss i backspegeln, han hade en fart som inte var av denna värld i första heatet, säger Alexander. I det andra körde vi svenskar ifrån dem och visade på bra fart.

Ahvenisto-banan fyller femtio år och det kommer att firas ordentligt med pompa och ståt. 

– Det ska bli jättekul och vi blev väldigt väl mottagna i fjol, säger Alexander. Det blir lite extra stort när man åker iväg, det ger energi och det blir en annan uppladdning för hela teamet.

På fredag inleds racehelgen med fri träning, sedan blir det kval och race på lördag och söndag.


Tidsschema NEZ V8 Thunder Cars Ahvenisto 2-4 juni

Fredag

Träning 09.00-16.00

Lördag

Kval 10.35-10.55 11.05-11.25
Race 1 14.40-15.00

Söndag

Warm Up 10.25-10.40
Race 2 13.37-13.57


SM-tabell V8 Thunder Cars

1. Mattias Lindberg 54
2. Marcus Palnér 36
3. Freddie Magnusson 27
4. Alexander Graff 23
5. August Krokström 18
6. Edvin Hellsten 13
7. Christoffer Bergström 12
8. Emelie Liljeström 10
9. Simon Magnusson 7
10. Mathias Randwiir 6