Persson och Palnér i titeljakt

Om Emil Persson, Bryntesson Motorsport, åker hem efter helgens tävlingar på Ahvenisto-banan i Finland med mer än 54 poängs ledning i mästerskapet, då är V8 Thunder Cars-titeln hans trots att finalen på Mantorp Park återstår – och förutsättningarna är goda – han har 41 poäng upp på tvåan Marcus Palnér, Team Pampas, efter den senaste tävlingen på Gelleråsen för snart två veckor sedan. 

– Jag har inte tänkt så mycket på det faktiskt, jag försöker fokusera och plocka poäng, säger Emil. Jag vet att vi har ett bra avstånd ned till de andra men vi kommer att köra våra race som vi alltid har gjort. 

– Det har gått över förväntan i år och jag ser det som en bonus att vi är där vi är idag. Och det är mycket tack vare teamet. De har gjort ett jävla bra jobb. Man vinner inte på egen hand.

Marcus Palnér var på väg mot en seger, eller minst en andraplats, i det första heatet på Gelleråsen när Alexander Graff gjorde en överambitiös störtdykning på insidan i hårnålen. Båda hamnade vid sidan av banan och värdefulla poäng gick förlorade.

– Det är en bit upp till Emil i tabellen och det är inte bra, men det mesta kan hända i Finland, det har jag fått lära mig den hårda vägen, säger Marcus som ifjol kolliderade med Emma Kimiläinen bakom säkerhetsbil och året innan snurrade han av efter en incident med Ian Eric Wadén.

– Att ta ifatt alltihopa den här helgen, det går inte, men att knapra in på det så att vi har en chans i finalen, det är upplägget vi siktar på.

Till skillnad från Emil som gör sin första tävling på den svårkörda och utmanande Ahvenisto-banan har Marcus gott om erfarenhet från de två senaste säsongerna då V8 Thunder Cars har gästat Finland. 

– Ahvenisto är ingen bana jag skulle vilja komma till första gången, det har absolut sina fördelar att ha kört där förut som jag och Alexander har gjort. Om inte Emil får ett alltför stort försprång kommer han att få det jobbigt. 

Helgens tävlingar på Ahvenisto-banan utgör den näst sista tävlingshelgen för säsongen. Den 21-22 september är det final på Mantorp Park och det återstår därmed 108 poäng att köra om.

Heat 1 på Ahvenisto körs på lördag, kl. 16.45, det andra heatet körs på söndag, kl. 12.05. 

 

Topp fem i mästerskapet:

1. Emil Persson, Bryntesson Motorsport, 148
2. Marcus Palnér, Team Pampas, 107
3. Edvin Hellsten, Nova Racing, 96
4. Alexander Graff, Memphis Racing, 96
5. Christoffer Bergström, Team Pampas, 80