Med fokus på framtiden – Jonas Fors

P1000764

Han bor långt ute på Ingarö i Stockholms skärgård, men det är inte svårt att hitta var Jonas Fors håller hus även om gatunumret skulle ha glömts bort. På tomten står nämligen släp och dragbil putsade och polerade inför årets V8 Thunder Cars-säsong och en Porsche 944 med Jonas namn på sidorutan pryder uppfarten.

– Den här har jag haft i några år. Farsan hittade den i risigt skick ute hos en kund han jobbade åt och köpte den för en billig peng, säger Jonas och klappar om den renoverade Porschen.

Men det är i garaget som den verkliga besten står. En Chevrolet Camaro med 450 hästar under huven, den bil som Jonas ska slå sig in bland de tio första i årets SM i V8 Thunder Cars. I fjol slutade han tolva med en femteplats i Skövde som bästa placering.

– Vi höjer ribban till den här säsongen och jag kommer att sikta på en tiondeplats totalt, men det är Aspen Junior Challenge vi lägger fokus på, säger Jonas.

V8 Thunder Cars juniormästerskap vanns av Erik Stillman förra året, en förare som Jonas känner väl till.

– Vi har tävlat mot varandra i tio år och vi känner varandra bra, men det finns också en rivalitet mellan oss…

Fjolåret var Jonas första hela säsong i V8 Thunder Cars. Det lilla teamet drivs i egen regi och det är något som tar både tid och energi, så pass att Jonas har fattat en del viktiga beslut inför årets säsong.

– Jag har gått i skolan, på KTH, men det går inte att kombinera racing och högskolestudier, det blev för många kollisioner med två säsongsbetonade sysslor, säger han. Nu har jag fått möjlighet att jobba på byggentreprenadbolaget Dipart och sköta deras inköpsförhandlingar något som går att kombinera med racingen.

P1000718

Och det är med dessa nya förutsättningar som Jonas hoppas kunna ta nästa steg i sin och teamets utveckling. Över vintern har det hänt en hel del.

– Det har varit omförhandling med alla sponsorer, jag har tagit upp kontakt med nya sponsorer, det är kontakter med media och utveckling av bilen – vad gick fel, vad gjorde vi rätt och hur ska vi göra inför i år, säger Jonas.

– Jag hade egentligen klart med åttio procent av alla mina sponsorer redan vid Solvalla förra året. Det fanns en risk att vi inte skulle köra med STCC men de var med på att det blev förändringar, så länge jag erbjuder dem samma produkt som tidigare spelar det ingen roll för dem under vilket paraply jag tävlar. Och de nya sponsorerna är med mycket tack vare att V8 Thunder Cars gör en egen grej och att vi har en möjlighet att utveckla serien som vi vill. Det är första gången som sponsorerna börjar överväga att åka längre än de sju mil de hade till Solvalla, det blir en häftig säsong med många spännande evenemang som står framför oss.

Till sin hjälp har Jonas haft ett stort gäng som har ställt upp de senaste två åren. Nu gäller det att formera styrkorna till årets säsong. Jonas räknar upp gänget som har hjälpt till:

– Min pappa Micke [Fors] har varit assisterande mekaniker, min flickvän Ida [Karlsson] tog alla pressbilder och hjälper till med PR och media, min mamma Nan Fors står för logistiken. Vi har haft en tung erfarenhetsbas i Hans-Anders Almén som tidigare mekade på min bil åt Marcus Larsson, min crew chief Albin Löfstrand och hans vän Emil Ramström – som mekaniker jobbar de otroligt bra tillsammans – Stefan Mörk som har varit med och mekat gokart åt mig och hans grabb Kevin… Exakt hur det kommer att se ut i år, det vet vi inte till hundra procent men det är det här gänget vi bygger på, säger Jonas och funderar över om han har glömt av något namn.

P1000795

– Javisst ja, jag hade ju även hjälp av Sören Bexander förra året, det ska han ha stort tack för. Det är så otroligt många att nämna och tacka, många av våra sponsorer känns som en del av teamet eftersom vi jobbar så tight. Det kan vara allt från långa samtal om hur vi får våra verksamheter att bli bättre tillsammans eller att de rent praktiskt hjälper till med reparationer, utlåning av maskiner och marknadsföring. Den nära kontakten är viktig när man är ett litet team.

Även om Jonas team hör till de mindre i depån är det med andra ord inget litet gäng som ska samordnas över säsongen. Nu gäller det att få till de sista detaljerna innan det är dags att rulla ut ur garaget – för varje säsong har Jonas tagit ett steg till i utvecklingen – kommer han att ta ett steg till i år. En första indikation på det blir på onsdag då det är dags för officiellt test för V8 Thunder Cars på Mantorp Park.