Kvartett gör upp om juniormästerskapet i V8 Thunder Cars

Övre raden, Filip Engdahl och Linus Holgerssson. Nederst i bild, från vänster: Nicke Svensson och Kristoffer Norling.

Årets startfält i V8 Thunder Cars har samlat ett gäng juniorer bland de sexton deltagare som ställer upp till start i helgens säsongspremiär på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Nicke Svensson, Linus Holgersson, Filip Engdahl och Kristoffer Norling är alla under 25 år och slåss om juniortiteln i mästerskapet vid sidan av Riksmästerskapet som de också tävlar om.

Linus Holgersson, 22 år, är den av de fyra juniorerna som har mest erfarenhet av klassen. Han körde nämligen en tävling i fjol, på Mantorp Park, och då gick det riktigt bra. Linus blev fyra och femma i de båda heaten. Nu kommer han till start i egna teamet LPH Motorsport.

– Det är klart att båda mästerskapen är viktiga, säger Linus. Men det är förstås i juniormästerskapet jag har de största chanserna. Det känns bra inför premiären, jag har kört lite på banan förut, men inte mycket. Det är en rolig bana.

Värmlänningen Nicke Svensson kommer även han till start i eget team, Nicke Svensson Motorsport. Nicke kommer närmast från Legends-klassen där han har kört med framgång. I fjol blev han tvåa i juniorcupen.

– Läget är ganska under kontroll, det känns bra men jag är ödmjuk inför uppgiften, säger 24-årige Nicke Svensson. Jag värderar juniortiteln högt, det är alltid bra att vinna och det ska jag försöka göra. Jag har ingen koll på de andra men de kommer nog att vara med i fajten.

Yngst i klassen med sina 18 år är Kristoffer Norling. Kristoffer och hans Norling Racing kommer till start med nummer 69 på bilen, en hyllning till idolen och flerfaldige mästaren i klassen, Anders Brofalk. Kristoffer har höga ambitioner inför premiären i Anderstorp.

– Jag vill gärna komma först, säger han. Jag känner att jag satte hyfsat bra tider på testet senast under de förutsättningar som rådde. Det är en helt ny bil för mig men det känns lovande. Scandinavian Raceway är en bana jag tycker väldigt mycket om och jag känner mig säker på den.

23-årige Filip Engdahl, som kör för E#23, har i stort sett samma ambitioner som sina konkurrenter i juniormästerskapet men han är väl medveten om att ingen kommer att ge bort något gratis.

– Tanken är att ta hem det, det är målsättningen för i år, men de andra har kanske samma målsättning, skrattar Filip. Jag siktar på att komma så högt upp som möjligt i RM men målet är att ta hem juniortiteln. Jag är riktigt laddad inför Anderstorp.

Det är en stark kvartett som kommer att kämpa om juniortiteln, men räkna med att de också kommer att sticka upp i Riksmästerskapet. Helgen inleds fredag den 13 maj med test och kval, på lördag, den 14 maj, körs helgens båda heat när Porsche Carrera Cup Scandinavia bjuder in till premiär för svensk elitracing på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Bland övriga mästerskapsklasser märks Ginetta GT5 och Formula Nordic. Porsche Sprint Challenge bjuder också på ett starkt startfält och för den som gillar GT-bilar finns även GT4 Scandinavia att njuta av.