Från DTC till V8TC – Filip Sandström gör V8 Thunder Cars-debut i Västkustloppet

Filip Sandström, 16 år, från Falkenbergs MK gör debut i V8 Thunder Cars på hemmabana när Västkustloppet avgörs i helgen. Men det är inte första gången Filip kommer att sitta bakom ratten på en V8 Thunder Cars-bil. I år har Filip kört i det danska DTC Thunder-mästerskapet som den yngste föraren någonsin att ställa upp i dansk racings kungaklass, och nu ser han fram emot att få visa upp sig på svensk mark.

– Det ska bli kul att göra debut i V8 Thunder Cars, säger Filip. Västkustloppet är alltid kul jag hoppas på att det blir en stor publik. Jag känner banan väl och jag trivs väldigt väl på den. Förhoppningsvis kan jag vara med och slåss om en plats bland de fem, tio bästa. 

Som 14-åring vann Filip Renault Junior Cup i SSK och i fjol tog han steget över Öresund för att köra Citroén DS3 Cup i Danmark mot ett starkt nordiskt startfält. Filip slutade tvåa och blev bäste rookie under sin debutsäsong och tog ytterligare ett stort kliv i karriären när han som 16-åring gick vidare till DTC, Danish Thundersport Championship, Danmarks högsta nationella serie där man alltså kör med samma bilar som i V8 Thunder Cars.

– Motorsportintresset är stort i Danmark och där är V8 Thunder Cars-bilarna deras värstingklass, säger Filip. Det är mycket publik på tävlingarna och stor mediauppbackning. 

Med förare som Jan Magnussen i DTC innebär det att konkurrensen är stentuff. I årets sjätte heat slog Filip till med sin bästa placering hittills, en åttondeplats i Århus.  Filip leder U21-mästerskapet, är andre bäste rookie och intar en sammanlagd fjortondeplats i den totala mästerskapstabellen.

– Det är första säsongen för mig med bakhjulsdrift och 500 hästkrafter under huven så det har varit mycket att lära för mig och teamet, säger Filip. Men jag lär mig och hittar nya gränser varje gång jag kör och jag känner mig mer hemma i bilen nu än i början av säsongen.

Årets upplaga av Västkustloppet blir en fartfest som inte har skådats på många år. V8 Thunder Cars startfält på 16 bilar får sällskap av STCC, Formel STCC Nordic, Ginetta GT5 Challenge, Legends, SSK Klass 3, VolvoCupen och Renault Junior Cup – det blir massor av racing, full depå och två härliga dagar på racerbanan.

 

Foto: Niklas Majgaard